esc button
EN
search icon

אותיות של זהות

פאדי דאו

ניהול עיצוב וחדשנות

מנחה — 

הדס זמר בן-ארי

קליגרפיה ערבית כמנוע לשינוי בתפיסת הזהות של בני נוער דוברי ערבית בחברה הישראלית.

שאדי קם בבוקר אחרי שלמד למבחן הבגרות בערבית. הוא מחליט לא ללבוש את חולצת הנייקי שכול חבריו לובשים, אלא את חולצת הקליגרפיה הערבית האמנותית שקנה לעצמו. היא מיוחדת, כך הוא חושב לעצמו, היא בשפה הערבית, וגם מתאימה לג'ינס, והטקסט שעליה, "אני חושב משמע אני קיים" – أنا أفكر اذا انا موجود – ייתן לו אנרגיות חיוביות לכל היום.

הליכה ברחוב שאינו יודע ערבית הוא אתגר לא קטן, אבל בכל זאת שאדי לוקח את הסיכון ורוצה להופך אותו לסיכוי, סיכוי שמישהו ברחוב ישאל אותו מה כתוב. הוא יוצא מהבית בביטחון עצמי ושם לב למבטים על החולצה המגניבה שלו וחושב לעצמו: אני מיוחד. שמח ומחוייך הוא מגיע והחברים שלו מתלהבים מהאופנה החדשה. אחרי הלימודים שואל אותו נער יהודי:"מה כתוב על החולצה שלך? היא ממש יפה ומעניינת". מלא בחיוכים ובבטחון עצמי, שאדי מרגיש מיוחד, מופלה לטובה, מרגיש שהצליח. זהות היא "תפיסת האדם את עצמו ותפיסת האחרים אותו".

23 בני נוער דוברי ערבית ענו על שאלונים ברוח הסוציולוגיה הויזואלית, שלומדת על החברה דרך התבוננות בהיבטים חזותיים, לבוש והתנהגות. 63.6% אוהבים ללבוש שחור, 59.1% מוכנים ללבוש טקסט בערבית. הם גם ענו על שאלונים ברוח "עיצוב להגינות", גישה שמתמקדת בקהילות מיעוט ובאופן שבו אפשר לטפל בחוסר השוויון. אני מתעניין באופן שבו קָלִיגְרָפְיָה עשויה להשפיע בהקשר הזה של עיצוב להגינות. היא נחשבת כתורמת לרוגע, שלווה ואיזון. צורת הביטוי אינטימית, אישית וספונטנית. כמו טביעת אצבע או קול.

אני שואב את השראתי מכמיל דאו, מומחה בקליגרפיה ערבית, שמשתמש באותיות ליצירת ציור תוך שמירה על כללי הכתב וחוקיו. מקור השראה נוסף הוא צלם הרחוב הנס אייקלבום, שמכוון את עדשתו לבגדי העוברים והשבים, ומציג אותם ממוינים לפי קטגוריות, שהוא רואה מגובה החזה.

השפה הערבית מושכת את בני הנוער כיצירת אמנות. הם מוכנים להרשים בשפה שלהם וללבוש משהו שמייצג את הזהות הערבית. יש הרבה משפטים שאפשר לכתוב על בגדים אשר יחזקו את הזהות הערבית, כמו שירה מקומית, פתגמים ואמירות שהפכו לנכסי תרבות חוצי לאום בישראל – כמו סבבה, אהלן ושופוני. לבישת חולצה עם טקסט בערבית עשויה לשדר כוח פנימי ואומץ.

No items found.

פאדי דאו

פאדי דאו, מעצב תעשייתי, מורה ומייסד DOWDESIGN. נולד בחיפה לאם פינית ולאב ערבי נוצרי שהוא גם אמן וקליגרף. הוא חווה את כל התרבויות – הערבית-פלסטינית, הישראלית, והפינית – דבר שהשפיע רבות על סגנונו האומנותי. דאו הציג תערוכות ופרויקטי עיצוב בערים רבות בעולם. העיצובים שלו עוצמתיים ועדינים בו זמנית, עם אלמנטים מינימליסטיים, צבעים חזקים וצורות גיאומטריות, המשולבים במשחק גומלין מרתק.

פרויקטים נוספים