אנחנו נמצאים בעת שבה כל כמה חודשים, בהפרשים הולכים ומתקצרים, מערכת בינה מלאכותית חדשה רואה אור ומושכת תשומת לב עולמית. השימוש הגובר במערכות כמו ChatGPT, Adobe Firefly, MidJourney וכדומה מציף בעיה מבחינת השליטה בתוצרים שיש לאדם מהאינטראקציה איתן והרלוונטיות האישית שלהם. למרות הידע הרחב שיש להן במגוון נושאים, למערכות הללו אין מושג על האדם הספציפי שמשתמש בהן. בקבלת פקודה, הן מריצות אלגוריתם כאילו מנסות לפתור חידה ומגישות תשובה סופית סגורה. התהליך הזה גם גורם לנו להסתכל על התוצר בצורה בינארית.
בניסיון לתת מענה לבעיה הזו שאלתי את עצמי במהלך המחקר, "כיצד תשפיע היכרות אינטימית בין אדם למערכת בינה מלאכותית על תהליכי יצירה?" ניסיתי להשיב לשאלה מתוך נקודת מבט אחראית שמשאירה את הסוכנות ומרבית השליטה על התוצאה אצל האדם, וממצבת את המערכות ה"כל-יודעות" הללו בעמדה של כלי מייעץ ותומך עשייה.
__VA_OBS__ מגדיר מחדש את האינטראקציה בין יוצר בשר ודם למערכת בינה מלאכותית במטרה לנתב את המידע הנרחב של המערכת להיכרות מעמיקה עם האדם הספציפי שעמו היא באה במגע.
המערכת תראיין יוצרים ויוצרות כדי להגיע לתובנות עמוקות על מניעיהם לפעולה, ובכך תפרק את תהליך היצירה למרכיבים נפרדים. בשימוש מתמשך, המערכת תדייק את עצמה ותנתב את האינטראקציה למרחבים חדשים ומפתיעים שיעזרו לכל לחדד את עמדתו כיוצר. בהתבסס על ההיכרות הנבנית שלה עם האמן, המערכת לומדת את שפתו האמנותית המיוחדת, ומציעה רפרנסים חזותיים שניתן להסתכל עליהם בצורה פחות לעומתית – לא רק כישלון חרוץ או הצלחה מסחררת – כך יוכלו היוצרים לגלות אלמנטים מעוררי השראה. אותה אינטראקציה רותמת את יכולתה של הבינה המלאכותית לייצר תוצרים מגוונים במהירות, ליצירתו של אדם, שבהיעדרו לא יכולה הייתה להתקיים.
בחרתי במסגרת הפרויקט שלי להתמקד בעולמות היצירה ודרכם להציג את מה שמערכות בינה מלאכותית מותאמות אישית יכולות לאפשר. הדבר מעלה שאלות ואפשרויות פעולה עתידיות במגוון תחומים נוספים בהם ניתן להתערב בצורה דומה. כולי תקווה שבמוצרי בינה מלאכותית עתידיים נראה יישום של הגישה המוצעת כאן.
אדם ארונוב הוא חוקר ממשק אדם-מחשב עם נסיון צבאי במחשבים וסייבר. בעל תואר מוסמך בעיצוב תעשייתי מבצלאל; בוגר תואר ראשון במדעי-המחשב בהצטיינות, המכללה למנהל, ראשון-לציון. הפרויקט המסכם שלו, __VA_OBS__, בוחן כיצד היכרות אינטימית בין אדם למערכת בינה מלאכותית משפיעה על תהליכי יצירה. עבודה נוספת שלו, גם היא על התפר בין בינה מלאכותית, תקשורת ועיצוב, "Nopper", הוצגה בביאנלה לאוּמנויות ולעיצוב תל-אביב 2023, במוזיאון ארץ ישראל, וזכתה להד תקשורתי רב.